Det perfekte liv

Et studie fra 2016 viser at social sammenligning på sociale medier er relateret til højere niveau af depression og angst og et studie fra 2015 viser at sammenligninger af udseende på sociale medier kunne associeres signifikant med spiseforstyrret adfærd.

Vi sammenligner os med det vi ser, de indtryk vi får. Vi går på facebook og ser alle de fantastiske ting vores venner laver. Eksotiske ferier, overskuds-mødre med hjemmebag i et pletfrit køkken. Så går vi på instagram og scroller gennem billeder af slanke, smukke mennesker der rejser verden rundt. Men er det virkelig det fulde billede vi ser? Langt de fleste på sociale medier laver opslag om og lægger billeder op af de gode ting der sker i deres liv. Det er langt færre der deler deres fejl og usikkerheder. Vi vil gerne vise den bedste version af os selv udadtil, men det giver et skævt billede af hvordan vores liv egentlig er. For nogle år siden begyndte ordet ’speltmor’ at blive brugt om mødre der bruger ekstra tid og ressourcer på deres børn. Det blev næsten et skældsord fordi det fik mange andre mødre til at føle sig utilstrækkelige når de ikke selv havde mulighed for at leve op til den standard ’speltmødrene’ satte.

I dag har vi begrebet ’12-tals piger’, der bliver brugt om unge kvinder der arbejder ekstremt hårdt i skolen så de får flere 12-taller. Det har også skabt meget debat, både fordi det var med til at sætte standarder ikke alle kunne leve op til, men også fordi det kom frem hvad der lå bag disse ’12-tals piger’. Det viste sig at mange af pigerne oplevede et enormt pres for at gøre alt perfekt og at de så sig selv som fiaskoer hvis ikke de levede op til den standard de havde sat for sig selv. Det er måske forståeligt nok når man tænker på hvor mange tilsyneladende perfekte liv man bliver bombarderet med på sociale medier. Hvis alt hvad man ser er perfekte liv, bliver det ’det nye normale’.

Men er det virkelig et reelt billede af disse menneskers liv vi ser?

Det enkle svar er: Nej!

Der er kommet en modbevægelse til det perfekte. Flere og flere på især instagram står frem og fortæller hvad der faktisk ligger bag de flotte, tilsyneladende perfekte billeder. En 18-årig model fortalte f.eks. at hun kunne tage op til 100 billeder af sig selv i en bestemt stilling før hun fik et hun var tilfreds med og at hun kunne finde på at råbe ad sin søster at hun skulle fortsætte med at tage billeder. Derudover ville hun ofte ikke have spist hele dagen så hun så slank ud. Også kendte er begyndt at tale om usikkerheder og vise sig selv med strækmærker og uren hud for at vise at selv de smukkeste mennesker bruger make-up og airbrushing for at se ud som de gør.

Hvad kan du så bruge denne viden til?

Næste gang du går igennem din facebook og instagram så husk at du kun ser det de gerne vil have du ser. Der er et komplekst liv som ud over succes, glæde og overskud også indeholder fejl, usikkerhed, frygt og tvivl, præcis ligesom du selv oplever. Ingen er perfekte og ingen føler sig perfekte. Det er et uopnåeligt mål. Hvad der er opnåelige er at tage livet som det er med både op- og nedture. Nyde de gode tider og huske dem i de knap så gode tider. Og altid huske på at selvom det måske ser ud som om alle andre har meget mere styr på livet end du selv har, så passer det ikke. Du klarer det helt fint, og hvis det skulle være nødvendigt er det aldrig en skam at bede om hjælp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *