Jeg er ikke god nok

Jeg er ikke god nok

Jeg er ikke god nok. Tænk hvis nogen opdager det. Jeg må ikke fejle.

Har du tænkt noget lignende? Så er du ikke alene. Fænomenet bedragersyndrom (Imposter Syndrome) er måske ikke så kendt herhjemme, og er heller ikke en diagnose, derfor er der ikke meget viden om hvor mange der er ramt af det. Man mener dog at omkring 70% oplever det mindst en gang i løbet af deres liv. Det hænger også ofte sammen med angst, depression, lavt selvværd og perfektionisme.

Der er forskellige ting der gør at vi oplever sådan nogle tanker. Nogle gange kommer det fra en opvækst med forældre med høje forventninger, og andre gange kan det komme som en reaktion på nye omgivelser der stiller højere krav end man har været vant til. Det kan være overgangen fra folkeskolen til gymnasiet, fra gymnasiet til en videregående uddannelse eller at starte et nyt job. I sådan nogle tilfælde kan tankerne opstå når man sammenligner sig selv med andre omkring en og har en opfattelse af at de har meget bedre styr på tingene og klarer sig bedre end man selv gør. Selv hvis man klarer sig godt kan man tvivle på om det virkelig var på grund af ens egen indsats, færdigheder eller intelligens, eller om det var rent held. Man føler ikke at man selv kan tage æren for de gode resultater man opnår.

Hvis du også oplever det er du som sagt ikke alene. Af mere kendte navne har både Emma Watson og Tom Hanks fortalt i interviews at de har oplevet at have det på den måde, og frygtet at blive afsløret som bedragere hvis verden fandt ud af at de ikke var gode nok.

Det kan være enormt opslidende at gå rundt med en følelse af at være ved at blive afsløret hele tiden. Ens hjerne er konstant på arbejde med at forsøge at skjule ’sandheden’.

Men den rigtige sandhed er at du er god nok som du er. Det er vi alle.

På mine kurser i ACT har netop den tankegang været et af fokuspunkterne, både i forhold til arbejdet som psykolog men også når vi på kurserne har set indad og arbejdet med vores egne usikkerheder. Som inspiration vil jeg slutte af med et link til en video min underviser hos ACT Danmark har lavet i forbindelse med sine kurser verden over, som viser den styrke og værdi man kan finde i sig selv gennem arbejdet med ACT.

Female, fierce and fabulous

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *