Det er aldrig for sent

Det er aldrig for sent

Man kan ikke lære en gammel hund nye kunster. Sådan lyder et gammelt ordsprog. Men min erfaring siger mig at det ordsprog ikke er sandt. Vi taler i Danmark meget om de unges problemer, som jeg ikke vil nægte er vigtige og alt for store, men jeg hører ikke meget om den ældre generations problemer med angst og lavt selvværd. Jeg ser det til gengæld selv hos de mennesker der kommer hos mig, som har gået med de samme tankemønstre i årevis. Nogle gange er det ikke til at forstå hvordan de stadig står her når de har gået med så tung en byrde gennem det meste af deres liv, og det kan for dem virke helt umuligt at forestille sig et liv der kunne se anderledes ud. Ikke desto mindre er det grunden til de kommer. Håbet om at det faktisk kan ændres, at de ikke behøver have det sådan.

Er det en udfordring at de har gået med problemerne i 50-60 år? Ja, helt sikkert. Det betyder at tanke- og handlingsmønstrene sidder meget mere fast. Betyder det at der ikke er hjælp at hente? Nej! Har man troen og viljen til at gå ind i sine problemer med en beslutning om at nu skal det være anderledes, vil det blive anderledes. Det kræver selvfølgelig at man selv arbejder med det, og vejen er ikke altid lige. Nogle gange er det to skridt frem og et tilbage. Men af hvad jeg har set er det i den grad det værd at investere den tid og de kræfter i sig selv.

Det giver mig enormt meget glæde at være vidne til at en mand kort før sin 70-års fødselsdag for første gang i årevis kan gå ned ad en gade med mange mennesker uden at få det dårligt og være nødt til at finde flugtveje, eller tage til koncert med sine venner og nyde det. At se en kvinde der i 60 år har stået i skyggen af en voldelig far, selv efter han døde, træde ud og tage sine egne beslutninger, og være i stand til at sige ’Jeg er god nok’.

Man kunne forestille sig at disse mennesker ville ærgre sig over at have gået så længe og haft det skidt når de kunne have gjort noget ved det før, men det har jeg aldrig oplevet. Jeg har kun oplevet deres glæde ved endelig at have kontrollen over deres eget liv.

Derfor er det min mening at man sagtens kan lære en gammel hund nye kunster. Det er aldrig for sent at gøre op med sine problemer og få et bedre liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *